Mentorschap
Mentorschap wordt veelal geassocieerd met een persoonlijke begeleider van iemand met beperkingen. Niet alleen in verzorgingshuizen of andere woonvormen met 24-uurse begeleiding is de term mentor gebruikelijk. Ook de ambulante zorgverleners die mensen in hun thuissituatie begeleiden, worden met het begrip mentor geassocieerd.
De zorgverleners mogen echter geen beslissingen nemen voor hun cliënten op het gebied van behandeling, verzorging en verpleging. Ingeval van mensen die niet in staat zijn om zelf beslissingen te nemen over hun zorgsituatie en niet kunnen terugvallen op familieleden of andere mantelzorgers, kan de kantonrechter het mentorschap instellen en een mentor benoemen. De mentor mag dan zg. niet-vermogensrechtelijke beslissingen nemen namens de persoon voor wie mentorschap is ingesteld. De mentor houdt nauw contact met de directe zorgverleners en bewaakt de zorg en het welzijn van zijn cliënt.
In de praktijk komt veelvuldig voor dat voor een cliënt behoefte is aan de instelling van het mentorschap en het bewind. Goedhart Amsterdam biedt deze combinatie.
Verzorging – verpleging – behandeling – begeleiding – zorg en welzijn zijn de kernwoorden bij mentorschap.